A csontritkulás már a fiatalokat is veszélyezteti!

A harmadik X betöltése után a csontjainkban lévő sejtek és ásványi anyagok fokozatosan csökkennek, és a helyzet egyre csak romlik és romlik. A csontritkulás egy néma járvány, ami sajnos téged is elérhet!  A csontritkulás világszerte több százmillió embert érint. Általában tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki, ezért emlegetik néma járványként is.Az első tünetek között vannak a hát- és gerinctáji fájdalmak, lehetőség szerint már ekkor forduljunk orvoshoz. A csontritkulást diagnosztizálni a fájdalommentes csontsűrűség-méréssel lehet, amivel többnyire a csuklót, a gerincet és a combnyakat vizsgálják.

Mi az a csontritkulás? A csontritkulás (más néven oszteoporózis) egy olyan kóros folyamat, mely során a csont szerkezete átalakul: veszít a sűrűségéből és tömegéből. Már minden 3. nőnél kimutatható a jelentős csontveszteség 50 éves kor felett.

Kik hajlamosak rá? „Vannak, akik hajlamosabbak a csontritkulásra, hiszen kb. 60%-ban genetikai adottságról van szó. Tehát az öröklődés az egyik legnagyobb kockázati tényező. Különösen veszélyeztettettek a menopauzás nők, mert alacsony az ösztrogénszintjük, ami a csont sűrűségének fenntartásáért felelős. A helytelen életmód és a kevés mozgás is igen gyakori kiváltó ok”- árulta el Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, aki azt is hozzátette érdemes a megelőzésre minél előbb odafigyelni! Persze, most bizonyára legyintesz és azt mondod, hogy „Hol van ez még?”. Pedig nem árt tudni, hogy a fiatalabbakat is érinti a csontritkulás előszobája az osteopenia, ami csontállomány csökkenést jelent. Ez bizony előre jelzi a későbbi csontritkulást.

Mit tehetünk a megelőzésért? Összegyűjtöttünk pár tanácsot, amelyeket ha megpróbálunk szem előtt tartani már fiatalkorunkban, akkor elejét vehetjük a csontritkulásnak. Ne feledjük, a megelőzéssel sokkal sikeresebbek lehetünk, mint a kezeléssel!

Mozogjunk! Az ideális csontsűrűség megőrzésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres sport. Ez főképp akkor ajánlott, ha ülőmunkát végzünk. A rendszeresen sportolók ugyanis ritkábban szenvednek csontritkulástól, hiszen ha a testben lévő csöves csontokat extra súllyal és rendszeresen terheljük, akkor a szervezet azt az üzenetet kapja, hogy a csontokat meg kell erősíteni, hogy bírják a terhelést. Ezért meg kell találni azt a módszert, ami hátrányos hatások nélkül terheli a szervezetet, ugyanakkor maximálisan hat. Éppen ezért ajánlott megelőzésre és már meglévő csontritkulásra is a Power Plate, amely felerősíti a gravitációs hatást, és a test úgy érzi, hogy valós súlyánál nehezebb. Az edzés során a csontok és izmok egészségére gyakorolt pozitív hatás felnagyítódik, ugyanakkor az ízületekre nehezedő hatás csökken. Mindezt úgy, hogy nem kell súlyt emelgetni!

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, iszunk! A csontok fő ellenségei: finomított fehér cukor, fehér liszt, cigaretta, túl sok alkohol, kávé és szénsavas üdítőitalok. Ezeket mérsékeljük, hiszen sok kálciumot vonnak el a szervezettől. Ha fogyókúrázunk, akkor is figyeljünk oda, hogy étrendünk nehogy kedvezőtlen legyen a csontjainkra nézve, mert akkor többet ártunk magunknak, mint használunk.    Támogassuk szervezetünket vitaminokkal és nyomelemekkel! Azt mindenki kívülről fújja, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, de azt már kevesen tudják, hogy a kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is. Napfény hatására a bőrben is termelődik D-vitamin, de a napozás legtöbbször nem elég, ezért javallott külön is pótolni étrend-kiegészítő formájában. Ha úgy érezzük, hogy még további lépéseket tennénk csontjaink érdekében, akkor a következők alkalmazása is javasolt:  C-vitamin, cink, réz, mangán, B6-vitamin, folsav, K-vitamin, lizin.    Rendkívül fontos a mindennapos hosszú séta a szabad levegőn, akár többször is. Kialakult csontritkulás esetén óvatosan és tudatosan kell növelni a mozgás mennyiségét, ezért ajánlott felkeresni egy szakembert, aki célzott mozgásprogramot tanácsol.

A bejegyzés kategóriája: Power Plate tippek tanácsok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!