Az antibiotikumok gátolhatják a szülés utáni fogyást

Amikor császármetszést végeznek, a fertőzésgátló stratégia részeként az anyuka antibiotikumokat kap. Attól függően, hogy a világ mely részén vagyunk, az antibiotikumot vagy a szülés előtt adják, vagy rögtön a szülés utáni időszakban.

Mindenki tudja, hogy az antibiotikumok károsítják az optimális bél mikroflóráját. De az már kevésbé ismert tény, hogy az éhséget, a jóllakottságot és a zsír anyagcserét befolyásoló hormonokra, a ghrelin és a leptin nevezetű hormonokra is súlyos hatással van a felborult mikroflóra!

Egy friss amerikai tanulmány 18 hónappal az antibiotikum kezelés után, melynek célja a H. pylori baktérium fertőzés megszüntetése volt, a következő eredményeket tette közzé:

  • 6-szoros ghrelin hormon szintet találtak (növeli az étvágyat)
  • 20 %-al emelkedett a leptin szint (a leptint a zsírszövet termeli, csökkenti az étvágyat, ezáltal segíti a felesleges zsír felhasználását)
  • 5 %-al növekedett a testtömeg index

GHRELIN 101

Evés közben a ghrelin szintje csökkent, és az agyunk egy idő múlva érzi, hogy jóllaktunk, és befejezhetjük az evést.  A ghrelin szint emelkedése azt mutatja, hogy ez a jelküldő mechanizmus sérült, és az üzenet nem egyértelmű az agy számára. Azaz még akkor is tovább eszünk, amikor már jóllaktunk.

LEPTIN 101

A leptin a zsír tárolását szabályozza. Ha túl sok zsírt raktározunk, ez a felesleges zsír leptint termel, és azt üzeni az agynak, hogy szabaduljon meg a túlzott zsírtól. Ilyenkor a válasz az, hogy kevesebbet eszünk, és a szervezet fel tudja használni a sok zsírt. A leptin szint emelkedése egy idő után leptin rezisztenciát eredményez, amikor ez az üzenetvivő rendszer meghibásodik, és a szervezet állandóan éhes lesz, az adott személy egyfolytában enni fog, és szervezete több zsírt raktároz el. A leptinre hasonló hatást gyakorol a FRUKTÓZ is.

Összefoglalás

1.  A fentiek részét képezik a szülés utáni nehéz fogyás hátterének, az antibiotikumok szerepet játszanak az étvágy szabályozásában, ez okozhatja a sikertelen harcot a zsírpárnák ellen.

2.  A Power Plate edzések előtt mindenképpen hasznos jelezni az edző felé a szülés előtti vagy utáni antibiotikum kúrát.

3. Az intenzív tenyésztésből származó állatokat is antibiotikumokkal tömik, hogy gyorsabban nőjenek. Ez azt jelenti, hogy amikor ilyen állatok húsát fogyasztjuk, antibiotikumot is eszünk…

Ugye milyen érdekes téma? Az üzenet pedig egyértelmű: érdemesebb bio ételeket fogyasztani, és az élet más területén is a bio dolgokat használni!

A bejegyzés kategóriája: Szülés utáni tréning
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!