Dietetikusunk rendel: Biológiai és mentális éhségérzés

Valóban éhes vagyok?

„Ahány ház, annyi szokás”, gyakran használjuk a kifejezést, amikor érzékeltetni szeretnénk, mennyire másképp élünk, gondolkozunk, vagy éppen cselekszünk mi emberek, hasonló élethelyzetekben.
Napi életritmusunk többségét szokásaink alakítják, amelyeket szüleinktől tanultunk, vagy saját magunk formáltunk.
A táplálkozás mindennapjaink szerves része, hiszen nélküle nincs élet. De az, hogy mikor, mit és mennyit eszünk, már komoly egyéni eltéréseket mutat.
Szervezetünk mindenegyes sejtjének szüksége van valamifajta energiára, hogy feladatát zavartalanul elláthassa. És az energia bizony táplálkozás útján jut el sejtjeinkhez.

13599824_270692983289059_75012193490633355572_n


De honnan is tudhatnánk, mennyi energiát igénylünk nap mint nap? Szervezetünk rendkívül bonyolult és összetett rendszer, amely önálló működésre képes, azaz alapszükségleteink kielégítéséhez elegendő volna ösztöneinkre hallgatni. Így tettek távoli őseink is, akik gyűjtögetés, halászat, vadászat útján tettek szert a mindennapi táplálékra.

ROHANÓ HÉTKÖZNAPOK ÉS AZ EVÉS

A mai kor emberét már teljesen más motivációk vezérlik. Teljesítenünk kell a munkahelyünkön, helyt kell állnunk a családi életben, és hosszasan sorolhatnánk napi apple-15687_960_720feladatainkat. Társadalmunk, gazdaságunk, iparunk fejlettsége mára lehetővé teszi számunkra, hogy a táplálékszerzés fizikai és szellem megerőltetés nélkül, gördülékenyen megvalósulhasson. Legyünk bárhol, élelemhez-ha szeretnénk- perceken belül hozzájuthatunk. Egymást érik a hipermaketek, közértek, éttermek, pékségek, éppen csak döntést kell hoznunk, hová térünk be, és mit rendelünk, vagy emelünk le a polcokról. A fejlett társadalmunk kínálta lehetőségek azonban elfojtják, sőt olykor befolyásolják ösztöneink jelzéseit.
Hányan tapasztaltuk már meg egy pékség előtt elhaladva, megérezve a friss kenyér illatát, a ránk törő farkaséhséget? De vajon hiteles az érzés? Vajon tényleg szükségünk van táplálékra?
Ha bepillatunk a mai statisztikákba, amely szerint a magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és a túlsúlyos gyerekek száma az elmúlt 20 évben megháromszorozódott, azt kell gondolnunk, hogy valami nem jól működik. Elveszítettük képességünket, hogy hallgatni tudjunk ösztöneinkre.

BIOLÓGIAI ÉS MENTÁLIS ÉHSÉGÉRZET

A mai tudomány már nevén nevezi a jelenséget. Megkülönböztet biológiai és mentális éhségérzést.

Amíg az első a tényleges energiaigényt jelzi, addig a mentális éhségérzés egyéb szükségleteink kielégítését célozza.
Amikor szervezetünknek ténylegesen táplálékra van szüksége, vércukorszintünk csökken, ami az agy éhségközpontját stimulálva kiváltja a valódi éhségérzést. Az érzés legfőbb jellemzője, hogy folyamatosan erősödik, egy szinten túl már nem fokozódik, és nem jellemzi kifejezett kívánósság. Azaz, amikor ténylegesen éhesek vagyunk, szinte bármilyen típusú táplálékot szívesen elfogyasztunk.
De mi a helyzet a mentális éhségérzéssel? Ennek kialakulása nem a vércukorszint csökkenéshez köthető, sokkal inkább hormonális hatásokhoz. Az étkezés élménye, a vágyott ételek ízlelése endorfinszerű hormonok felszabadulását okozzák, amelyek hatására javul kedélyállapotunk, csökken vérnyomásunk, egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben.
A mai stresszes, sikerorientált világban sajnos gyakran érezzük szükségét az endorfinok hatásainak, még ha ez nem is tudatosodik elménkben. Rengeteg dologtól, élménytől, szokástól függünk, és sajnos ezek egyik legjelentősebb faktora a táplálék.

bananas-282347__340

MEGOLDÁS

A jóléti társadalom előnyei, kényelme mellett saját felelősségünk, hogy odafigyeljünk szervezetünk valós jelzéseire, és kiszűrjük az illúziókat. Teszteljük érzéseinket a fentebb említett szempontok alapján, és ha tudatosak és következetesek vagyunk, jónéhány, a szervezetünk számára felesleges étkezéstől, és annak következményeitől megóvhatjuk magunkat.
És egy igazán jó hír, amit a gondolatmenet végére tartogattam. A sport, a testmozgás élménye, egy jó Power Plate edzés hasonlóan endorfinszerű anyagok felszabadulását okozza, mint például egy tábla csokoládé elfogyasztása. Ha tehát úgy érezzük, hogy megnyugvásra vágyunk, ne a konyhaszekrény felé vegyük az irányt, hanem inkább keressük fel a legközelebbi Power Plate stúdiót és mozogjuk egy jót. A mozgás örömének mentális hatásain túl ezzel a módszerrel fizikai egészségünk megőrzéséért is rengeteget tehetünk.

13599824_270692983289059_7501219390633355572_n

Fogadjátok sok szeretettel új rovatunkat, melynek a „Dietetikusunk rendel” nevet adtunk. Barcza Zsuzsanna minden hónapban egy új cikkel lep meg bennünket!
Zsuzsát a következő elérhetőségeken érhetitek el:
Facebook: https://www.facebook.com/barczazsuzsanna/
Telefonszám: 06 70 22 92 92 1
E-mail cím: barczazs@gmail.com

Kategória: Power Plate sikertörténetek | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!