Hogyan szabaduljak meg a hasamon lerakódott zsírtól?

Valljuk be, az élet néha igazságtalan. Van olyan nő, aki egyfolytában eszik és mégsem hízik egy dekát sem, míg mások épphogy vetnek egy pillantást a tábla csokira, és máris nagyobb lett a derék körméretük. Mitől függ az, hogy mennyire vagyunk hízékonyak deréktájon? Bizony számos tényező befolyásolja azt, hogy hol és miként tárolja szervezetünk a zsírt.

Életkor:

Minél idősebbek leszünk, úgy csökken egyre inkább az ösztrogén termelés intenzitása. A kevesebb női hormon pedig a zsír tárolását idézi elő.

Női hormonok:

Ezek a hormonok felelősek a derék- és csípőtájéki zsírtartalékok képzéséért. A női szervezetet gyermekek kihordására tervezték, és ezeken a testterületeken szükség van a még meg nem született babát védő zsírrétegre.

Stressz hormonok:

Az egyik fő stressz hormon, a kortizol is fokozza a hasi zsír épülését.

Pajzsmirigy funkció:

Az energia égetésének sebességét a pajzsmirigy szabályozza. Emellett proteint állít elő és szabályozza, hogy szervezetünk mennyire reagál érzékenyen más hormonokra. Az esetlegesen alulműködő pajzsmirigy lassítja az anyagcserét, és ez hízáshoz vezethet.

Testalkat:

Az alma, körte, vagy homokóra alkat meghatározza, hogy testünk melyik részén vagyunk inkább hízékonyak. Az alma testalkatú hölgyek hasra híznak, a homokóra és a körte alak laposabb hassal jár, viszont a csípőn több zsír halmozódhat fel.

Genetika:

Ha megnézzük, családtagjaink milyen testalkatúak, melyik testtájékra híznak, az már segíthet annak megjóslásában is, hogyan fogunk kinézni idősebb korunkban.

Étrend:

Talán szükségtelen megemlíteni, de természetesen étrendünk is nagyban befolyásoló tényező.

Meg lehet egyáltalán szabadulni a hasi zsírtól?

A jó hír az, hogy mindenki képes a makacs hasi zsír legyőzésében. Van, akinek könnyebben megy, másoknak szigorú keretek között sikerül csak. Ami fontos, hogy a testünkkel együtt kell dolgozni, nem pedig ellene! A FITT elmélet segít a kardió edzés összeállításában. Mit jelent? F=frekvencia, I=intenzitás, T=idő, T=típus. Azaz az edzésben szerepeljenek rövid, nagyon intenzív gyakorlatok, méghozzá intervallumos edzés formájában (emeljük a kedvenc kardió gépünkön a beállítás nehézségét). Legyenek hosszabb edzések is, amelyeken lassabban végzünk, például a kardió részt 30 percig vagy akár tovább is tartjuk. Egyszerű a képlet: ha több kalóriát égetünk, mint amennyit beviszünk, fogyni fogunk. Ha nem, akkor nem fogyunk, hanem akár még hízhatunk is.

Milyen gyakorlatok segítenek?

Nem is a gyakorlatok típusa az, ami fontos, hanem a változatosság. Amikor hasizmozunk, eddzük a transversus abdominis izmot (mély hasizom), az internal és external oblique izmokat (oldalsó hasizmok), a rectus abdominis-t (egyenes hasizom, ettől kockás a hasunk) és ne hagyjuk ki a hátizom gyakorlatokat. Végezzünk egyensúly gyakorlatokat is, lebegőülést, feladatokat labdán, és emeléseket is. Fontos, hogy kellő ismétlésszámmal csináljuk a feladatokat, és ha már könnyen megy egy gyakorlat, nehezítsük, fogjunk a kezünkbe kis súlyokat. Minél erősebb a has, a törzs és a hát, annál jobb lesz a testtartás, és annál karcsúbbnak fogunk tűnni.

A futás is hasznos?

Igen, a futás sokat jelent. Átlagosan minden 10 perc futással 100-150 kalória ég el, annak függvényében, hogy milyen gyorsan és hol (milyen felületen) futunk. Ha gyorsabban nekiiramodunk, 10 perc alatt akár 200 kalóriát is felhasznál a szervezet. Viszonyításképpen: 3500 kalóriát kell elégetni ahhoz, hogy fél kiló zsírtól megszabaduljunk – mely heti súlycsökkenés szempontjából abszolút ideális.

A Power Plate® gép hogyan tud nekem segíteni?

A Power Plate® plató függőleges rezgései reflexes izom összehúzódást váltanak ki, a vízszintes platóelmozdulások pedig instabil környezetet teremtenek. Ezek együtt fokozzák a kalória felhasználást. Az ECO (Európai Elhízás Kongresszus) által közzétett tanulmány szerint a Power Plate® edzést megfelelő étrenddel kombinálva a túlsúlyos hölgyek képesek izomzatuk feszesítésére, és a hasi zsír mennyiségének csökkentésére. Ha a Power Plate® része egészséges életmódunknak, akkor jelentősen tudjuk csökkenteni a test zsírmennyiségét – de a helyes technika alapvetően fontos.

 

Mikor lesz látható az eredmény?

Egy új szokás, egy egészségesebb életmód rögzítéséhez körülbelül 6 hétre van szükség. 4-6 hét után érezzük azt, hogy erősebbek vagyunk és megindult a fogyás. A legtöbb nő először karról és lábról fogy. Ez teljesen normális, jelzi, hogy a kalóriaégetés megfelelő irányba tolódott el. A hasi zsírtól megszabadulni nehezebb, és észrevehető változást körülbelül 6-12 hét után látunk majd. De minél keményebben edzünk, annál látványosabb lesz a változás.

 

A bejegyzés kategóriája: Power Plate tippek tanácsok
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!