Megszállottan formáljuk popsinkat…!

A fitnesz világának követői megszállottak egy testrész vonatkozásában – ez az a testrész, amire leülünk, amit összehúzunk, sőt még rázzuk is… úgy bizony, a fenékről beszélünk! Ez a nagy izomcsoport éppolyan erős, mint amennyire összetett. 10 évvel ezelőtt minden kliensem azon volt, hogy minél kisebb legyen a feneke. Ma pedig… minél nagyobb, annál jobb! De a farizom erősítésekor nem szabad, hogy pusztán az önjelölt közösségi média guruk trendjét kövessük.

1914545_1149014971798836_7526245062992249041_n


A „farizom aktiválás” kifejezés egykoron csak a fizikoterapeuták használták, ám egyre több edző alkalmazza előszeretettel, amikor az ügyfeleknél erő- és mozgás hatékonyságot kíván növelni. A test hátsó felének bekapcsolására, tesztelésére és formálására szerettünk volna egy teljes test vibrációra alapozott egyszerű stratégiát összeállítani. Három olyan fő szempont van, melyre figyelni kell, amikor a Power Plate gépen farizom gyakorlatokat végzünk.

1. A rezgés mindig oda jut el, ahol a legjobban feszülnek az izmok.
2. Ha több irányban dolgozunk, akkor több izmot stimulálunk.
3. A mozdulatot indító testrész váltása alapvetően fontos.

Az első ponttal kapcsolatosan: tudjuk, hogy a Power Plate segítségével a mechanikus rezgés gyorsan végigfut a testen, ám az is fontos, hogy a vibráció a megfelelő izmokat és szöveteket stimulálja. Ha sarokemeléses helybenfutást csinálsz vagy a lábadat magad mögé lódítod, hogy így érintsd meg a feneket, akkor rossz hírünk van. Hacsak nincs ez a lábad kapcsolatban a platóval vagy nincs összekötve valamivel a Power Plate géphez, akkor a rezgés nagyon minimális része jut el a farizomba… ha egyáltalán valamennyi eljut!

VARIÁCIÓK
A csodás fenék eléréséhez, íme, néhány gyakorlat, melyet már a következő edzés során is elvégezhetsz:

blog-glute-activation-1

blog-glute-activation-2

Guggolás variációk: Ha a guggolást úgy végezzük, hogy a lábfej pozícióját erősen módosítjuk, akkor mélyebben fekvő és több izmot fogunk munkára, és megnő az aktivált pontok száma. A kissé kifelé fordított lábfej a mély munkát biztosítja, megcélozva a belsőcomb adduktorait és a far nagy részét, a gluteus maximust Ha a lábfejeket enyhén befelé fordítjuk, akkor nem a mély munkán lesz a hangsúly, hanem a far kisebb izmait dolgozatjuk, melyek a csípőt ölelik körbe, és segítik a térdek pozícióját és a stabilitást.

blog-glute-activation-3

blog-glute-activation-4

Kitörés variációk: A talajról a Power Plate platóra való fellépés keresztezéssel, a farizmot aktiválja és kiváltja a kontrakciót, így az képes felvenni a rezgést. Közben a másik oldali csípő/far megnyúlik, amint a láb addukciója bekövetkezik. Ha még kiegészítjük rotáló karnyújtással is, akkor a nyújtás tovább erősödik, így a farizom még erősebben dolgozik.

blog-glute-activation-5

blog-glute-activation-6

Ugrálás: Egy kis oldalugrással és egylábas érkezéssel nagyszerűen aktiválhatod vagy bekapcsolhatod a teljes lábizomzatot. A farizom szükséges az ugráshoz alapvető gyorsuláshoz, illetve az érkezéskori lassuláshoz is, hiszen az érkezési helyzetet 3-4 másodpercig ki kell tartanod. Csakúgy, mint a kitörés variációban, a karral itt is forgatásos nyújtást végezz, mert ez kapcsolja be a farizmot és extra kihívást jelent a stabilitás megtartásában is. Az ugrás és a karnyújtás kiegészítő nehezítő feladatok, melyeket szükség szerint módosíthatsz, adaptálhatsz.

Kövesd a fenti alapelveket – a feneked hálás lesz érte.

Kategória: Power Plate sikertörténetek | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!