Rendszeres mozgással megelőzhető lenne a cukorbetegség!

A cukorbetegség egyre több embert érint, hátterében pedig különböző okok állhatnak. Míg az 1. típusú, könnyebben kimutatható diabétesz a szervezet rosszul működő védekező rendszerének következtében alakul ki, addig a 2. típusú cukorbetegség kialakulása szinte egyértelműen életmódunk következménye. Jelenlegi tudásunk alapján az 1. típusú diabétesz NEM előzhető meg, a 2. típus viszont igen, de a szövődmények kialakulása mindkét esetben gátolható, lassítható a megfelelő életmód betartásával.

„Az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy elpusztult inzulintermelő sejtjei miatt fellépő inzulinhiány következtében alakul ki. Jelentkezése fiatalkorban (0-14 év között) a legelterjedtebb, de sajnos a legnagyobb mértékben 0-4 éves korig nőtt a gyakorisága. Jellemző eredetei lehetnek bizonyos vírusok (például mumpsz), vagy olyan fertőzés, autoimmun folyamat, ami megtámadja és elpusztítja az inzulintermelő sejteket, ezért itt a felfedezéstől kezdve inzulint kell adagolni. A klasszikus tünetek jelentkezése esetén kell gondolni rá!”-árulta el Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, és hozzátette, hogy a 2-es típusú diabétesz régen inkább az idősebbek körében (40 év felett) volt jellemzőbb, napjainkban azonban számos fiatal is szenved tőle a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak köszönhetően.

Fontos, hogy legalább éves szinten vegyünk részt rutinvizsgálaton, hiszen Magyarország lakosságának nagy részében a diabétesz rejtett betegségként van jelen: minden 600 000. diagnosztizált betegre jut még 600 000 nem diagnosztizált! Az 1-es típusú cukorbetegség jelei gyorsan, olyan jellegzetes tünetek mellett lépnek fel, mint a gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, fáradékonyság, kimerültség érzet, illetve a folyamatos éhségérzet mellett megjelenő testsúlycsökkenés. A 2-es típusú cukorbetegség lehetősége azonban gyakran csak a szövődmények miatt felkeresett szakorvosnak jut eszébe. Megmutatkozhat szőrtüszőkben kialakuló bőrfertőzésekben, a hónalj, az emlő alatti rész, valamint az intim területek gombásodásában, érszűkületes vagy neuropátiás panaszokban, de akár éveken keresztül is fennállhat, anélkül, hogy diagnosztizálnánk!

Minél aktívabb, sportosabb életet élünk, annál kisebb a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Az 1-es típusú, régebbi nevén gyermekkori cukorbetegség esetében a betegnek rendszeresen inzulint kell kapnia, melynek adagolása függ az adott egyén életmódjától, betegségének súlyosságától. A 2-es típus több módon kezelhető, a legtöbb esetben elegendőnek mutatkozik a diéta, és/vagy a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása, és az életmódváltás. A rendszeres testmozgással, megfelelő, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étkezéssel, és káros szenvedélyektől mentes, egészséges életmóddal a cukorbetegség mindkét formájában jelentős javulás érhető el, és a szövődmények megelőzhetők!”- állítja Dr. Révész Edit, a Power Plate orvos szakértője, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy aktív életmóddal csökkenthető a cukorbetegség kockázata. „A cukorbetegség kockázatát a Power Plate edzés is csökkentheti. A 2010-ben az Európai Elhízás Folyóirat arról számolt be, hogy a teljes test vibrációs tréning segíthet a hasi viscerális zsír csökkentésében, mely gyakran a cukorbetegség korai indikátora!”

 

 

A bejegyzés kategóriája: Power Plate sikertörténetek, Power Plate tippek tanácsok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!