Egy percig rágjuk, majd egy évig nyögjük?

Egy, az Oxfordi Egyetem által végzett friss kutatás  szerint szervezetünk sokkal gyorsabban raktározza el a zsírt, mint azt eddig gondoltuk. Tulajdonképpen alighogy elfogyasztjuk az ételt, néhány órán belül annak zsírtartalma már le is rakódhat a has, derék tájékán. Akik pedig hajlamosak esténként jól bevacsorázni vagy éjszaka nassolni, azok még inkább ki vannak téve ennek a veszélynek.

Egy átlagos személy evés után három-négy órával két-három teáskanálnyi zsírt tud elraktározni derékra. Ha egy kiadósabb étkezés után rövid idővel újra fogyasztunk, akkor pedig még ennél több zsírt tároz be a szervezetünk, és azt látjuk, hogy hasunk egyre csak nő és nő.
Korábban úgy tartották, hogy az elhízás fokozatos, és az ételek zsírtartalma a belekből a vérbe jut, ahonnan pedig az izmok a számukra szükséges mennyiséget felhasználják. Azt hitték, hogy a felesleges zsír lassanként került be a deréktájon, csípőn, lábakon lévő zsírraktárakba.
Csakhogy egy friss Oxford Egyetem által lefolytatott tanulmányban az önkéntesek olyan zsírt fogyasztottak, melynek szervezetben történő mozgása nyomon követhető volt. A tanulmány arra jött rá, hogy körülbelül egy órával étkezést követően a zsír a belekben kisebb részekre bontódott, majd kicsiny cseppek formájában jutott a vérbe. Ezek a cseppecskék pedig az elraktározódás előtt először körbeutaztak a szervezetben, mielőtt a raktározó zsírsejtek beépítették volna őket. Fredrik Karpe, az anyagcsere tudományának professzora szerint: „A deréktáji adipóz szövet sejtjei mintegy befogják a véráramban keringő zsírcseppeket és elraktározzák őket.”

A reggeliben lévő zsíroknak csak kis hányada kerül be ebbe a folyamatba, ugyanakkor vacsoraidőre 50%-kal megnő ez az arány. Ennek okában azok a hormonális változások állnak, melyek hatására a deréktájon lévő szövetek könnyebben kapják el az arrafelé áramló zsírcseppeket.
Ez a tározási rendszer ideiglenes csak, de ha folyamatosan túlesszük magunkat, a hastájéki folyamatos zsírraktározás súlytöbblethez vezethet, mely különösen veszélyes, és évekkel lerövidítheti élettartamunkat.

Mint minden esetben, az edzés, a mozgás a kulcsa a hosszú és egészséges élethez. A mozgás segíthet a hastájéki zsíroktól történő megszabadulásban is, és így védheti belső szerveinket. A has megfelelő kondíciójának fenntartásában segít a Power Plate. A hasizom gyakorlatok (oldalsó plank, V-ülés, favágás a pro6 gépen) tökéletesen kiegészítik az egészséges étrendet és a mozgást, nem utolsós sorban remek alakot biztosítanak már nyárra! További tanulmányok igazolják, hogy a kombinált, Power Plate gépen történő rendszeres edzés és szabályozott kalória bevitel együttese nem csak a zsírszövet méretét csökkenti, hanem a túlsúlyvesztés hosszabb távon tartható meg (csak diétázáshoz illetve a diéta+mozgás kombinációjához képest is).

A bejegyzés kategóriája: Power Plate tippek tanácsok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!