A bemelegítés új dimenziója már az élsportban

2Kevés olyan dolog van az életben, ami az emberi szervezet még az ételnél is jobban motiválja, vagy akár még élni sem tud nélküle. Ha a fizikai világban mozogni, mozdulni szeretnénk, van valami, amire a szervezetnek mindig szüksége van: ez pedig a fordulat, a fordulás… enélkül nem lennénk életképesek. Minden cselekedetünk, tevékenységünk a spirális forma köré épül, kezdve a mozdulatainktól egészen a DNS szerkezetéig. Szervezetünk rostjai is görbületek, csigavonalak mentén szerveződnek, nem meglepő, hogy mozgásunk is a rotációs vagy transzverzális (keresztirányú) mozgássíkban a leghatékonyabb. Annak ellenére, hogy ezzel tisztában vagyunk, a bemelegítés, nyújtás vagy előkészítő gyakorlatok során igen ritkán találkozunk a fordulásos, rotációs gyakorlatokkal a standard edzések során. Ha például megkérnélek, hogy a bokából, térdből vagy csípőből végezz fordulatokat, még a puszta gondolattól is elborzadnál!

élsport2Ha az edzés elején elhanyagoljuk a test átmozgatását a keresztirányú sík spirális mozdulatain keresztül, az csökkentheti testünk teljesítményének hatásosságát is.

Vegyük példának a futást: az egyik legtermészetesebb, ösztönös mozdulatsor, amit csak végezhetünk, ahol megjelenik a transzverzális mozgás, bár legtöbbször, mint szaggitális (előre-hátra) síkban történő mozgásként gondolunk rá. Amikor a lábfej futáskor a talajhoz ér, a lábak és a medence egyidőben három síkban fordul el, és a transzverzális sík kritikus fontossággal bír abban, hogy a test elnyelje a talajt éréskor fellépő hatást illetve, hogy felkészüljön az elrugaszkodásra. Ha a csípőmet elfordítom, akkor valamennyire elmozdul a transzverzális síkban a térdem, a bokám és még a vállam is. Ha a transzverzális síkot nem melegítjük be, akkor óhatatlanul kényelmetlen érzet léphet fel, esetleg még sérülés is bekövetkezhet. Még a legjobb esetben is nehezen teljesítem köridőmet, és a testem-lelkem nem lesz teljes mértékben boldog.
Minden így mozog…élsport3
A bőrtől a csontig, az izomtól az izompólyáig minden szövetünk három síkban mozdul. Testünk egyes részei, pl. az ízületek, egyes síkokat jobban kedvelnek, de az autentikus mozgás szellemében legalább néhány fokos fordulatot lehetővé tesznek. A transzverzális síkot legkönnyebben úgy tudjuk a bemelegítésbe integrálni, ha valamilyen nyújtást vagy ismert gyakorlatot végzünk. A csípő elülső felének vagy a csípő flexor nyújtásához vegyél fel alapállást, vagy terpeszt, pl. kitörést alaphelyzetben, egyik térd elöl vagy hátul, emelt helyezetben, a Power Plate gépen. Ismerős pozíci , de nemigazán látható dinamikus változatban, sőt még ritkább a rotációval kombinált kivitelezése. Ebből a helyzetből aztán told előre majd hátra a csípődet egész testből, hát egyenes, majd jobbról-balra és vissza (addukció és abdukció), és ami itt a legérdekesebb, forgasd a csípőt és a törzset balról jobbra (belső és külső). Ha minden síkban mozogsz is, az még nem jelenti azt, hogy a csípőt mindenre előkészítetted, illetve ezzel még nem imitáltad a mindennapi életben előforduló valamennyi valós mozdulatot.

Viszont a Power Plate gépen végzett ilyen egyszerű gyakorlatok, mint például a csípő nyitása, azért klassz, mert a tested saját mozgástartományában mozog, úgy, hogy te kontrollálod a mozdulatokat. Sőt, ha a mozdulatot kicsit tovább vinnéd, vagy a csípődet másik mozgássíkban mozgatnád, a rezgés segítségedre lesz. Az idegrendszer fokozott tevékenységéből, a tudatalatti ingerléséből és a fokozott keringésből fakadóan a csípő automatikan autentikusan készül fel a fordulatra, mely a tervezett, következő gyakorlatodat készíti elő.

A Power Plate a szervezetet alulról felfelé stimulálja / terheli, nem pedig fentről lefelé, mint például a szabad súlyok vagy barbell, és ezáltal szabadon megválaszthatod mozgásodat. Mindaddig, amíg biztonságosan kivitelezhető, és van rá megfelelő okod, csináld! Vigyél a mozdulatba enyhe csavarásokat, fordulatokat, melyeket egyébként is végzenél a test mobilizálása céljából. Ehhez megfelelő stratégia az, ha olyan mozgástartományban dolgozol, amelyben kényelmesen érzed magad, és amiben el tudod végezni a gyakorlatot. Ha a korábban említett terpeszállásban mobilizálod általában a csípőd vagy a csípő flexorokat, akkor ott kezdj, és csak picit módosíts a gyakorlaton, például a lábadat helyezd kicsit balra vagy jobbra. Ha így végzed, milyen új érzést tapasztalsz? És ha a lábfejedet kifelé vagy befelé fordítod? Tudod változtatni a terpesz nagyságát?

Minden egyes alkalommal, amikor a testhelyzeteden változtatsz, izmaid és kötőszöveteid lekövetik a változást, és adaptálódnak ott, ahol a nyújtást, feszülést érzed. Ez pedig azt eredményezi, hogy a vibráció átvétele is változik, módosul az, hogyan abszorbeálódik a szervezetben, mivel a vibráció a feszültség mentén halad. Ha a Power Platen a transzverzális síkba beviszel némi dinamikus mozgást, akkor igen gyorsan stimulálod a rendszert arra, hogy a motoros tanulás folyamata még jobb legyen. Ha végiggondoljuk ezt a fajta koncepciót és rájövünk arra, hogy a fordulatoknak milyen fontos szerepe van mindennapi mozgásunk során, akkor, és csak akkor fogjuk a maximumot kihozni a bemelegítésekből.

Ha szeretnél kipróbálni, mennyire fontos számodra is a transzverzális sík, próbálj meg úgy kiszállni a kádból vagy a kocsiból, hogy nem végzel közben fordulatot – majd meglátod, hogy milyen nehéz! Sok szerencsét!

Írta: David Howatson

Kategória: Power Plate sikertörténetek | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!