Kevés alvás, stressz és a zsírból történő fogyás a szülés után lévő anyukáknál

A terhesség alatt és a szülés utáni közvetlen időszakban a kortizol szint TERMÉSZETES MÓDON MAGASABB. A szülés után a magasabb kortizol és egyéb hormonok tudják a kismamát éberen tartani, és az anyuka képes felügyelni azokat a lehetséges veszélyeket, melyek a babát érhetik, és szerepet játszanak így a kötődés kialakulásában is.


- A vajúdás és szülés fizikai stressze, az anyasághoz történő hozzászokás stressze és a kevés alvás mind-mind a kortizol szint hosszabb távon való magasan tartását segíti, ami azt jelenti, hogy a szülés utáni fogyás bizony nem egyszerű.

- A terhesség alatti hormonháztartás gondoskodik arról, hogy zsírt raktározzon a szervezet, hiszen felkészül arra, hogy szoptassa a babát – elméletben napi 650 extra kalória szükséges a jó minőségű anyatej előállításához.

- Ha valaki későn szül, sajnos az is a zsírraktározást segíti. A 30-as éveink közepétől a végéig a szervezet a menopauzára készül. És a legnagyobb paradoxon… amikor egy nő a menopauza felé halad, a test automatikusan ragaszkodni kezd a hasi zsírhoz, mert itt termelődik az ösztrogén. Testünk tudja, hogy az ösztrogén segít a csontritkulás elleni harcban, ezért testünk azt akarja, hogy a zsír maradjon: szervezetünknek a csontritkulás nagyobb fenyegetést jelent, mint a hasi zsír!

- A LEGROSSZABB az egészben az, hogy a hasi zsírsejtek négyszer annyi kortizol érzékelő receptorral rendelkeznek, mint a test többi részén, azaz ha Ön állandóan túl stresszes, a hasi zsírsejtek könyörögni fognak a kortizolért és a szervezetet arra ösztönzik, hogy a hasi területen zsírt raktározzon!

- A mellékvese kéreg mirigyek által termelt legfontosabb stresszhormonok az adrenalin és a kortizol. Abszolút hasznosak, ha bajba kerülünk, de nem annyira jók, amikor modern életvitelünk és stressz szintünk folyamatosan túltermelésre késztet.

- Mindkét, a szervezetben keringő hormon növeli az étvágyat és a stresszes személyt arra ösztönzi, hogy egyen – tehát mi követezik! Több szénhidrát és zsír bevitel!

- A zsír a test közepe táján rakódik le, mert innen a máj könnyen hozzáfér és energiává alakítja.

- A természetes kortizol szint, melyre ahhoz van szükség, hogy reggel felkeljünk és munkába menjünk, a stressz hatására MEGEMELKEDIK. De emellett növelheti az is, ha este túl erős a világítás a házban, vagy a tévénézéssel vagy késő esti munkával túlstimuláljuk magunkat.

- A túlzott kortizol termelés kifárasztja a mellékveséket, ezért krónikus fáradtság, fertőzések, mozgásszervi fájdalom és fejfájás jelentkezik.

- Ha követjük és betartjuk természetes alvási és pihenési ritmusunkat, a cirkadián ritmust, akkor a mellékvesék pihenhetnek.

- A koffein, a cukor, a dohány és az ALACSONY VÉRCUKOR VÉSZHELYZETET idéz elő szervezetünkben és STRESSZT jelez.

És mit kezdhetünk mi, profi edzők / egészségügyi szakemberek mindezzel?

Amikor elkezdtem edzőként dolgozni, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoztam, nem foglalkoztam a pihenés, a helyreállás fontosságával. Most, 40-es éveimben mindig odafigyelek arra, hogy vendégeim edzésnek része legyen a pihenés és helyreállás időszaka. Az edzések tréning része rövid, 20-30 perc, és mindig jut idő SMR hengeres (foam roller) munkára, egy kis gyógyulásra, 10 perc légzéses meditációra vagy Power Plate masszázsra, ha a vendég nem terhes – úgy távoznak tőlem, hogy tudják, a CSENDESSÉG IS UGYANOLYAN ÉRTÉKKEL BÍR, MINT A MOZGÁS.

Írta: Jenny Burell (Burell Education, Power Plate mestertréner)

A terhesség alatt és a szülés utáni közvetlen időszakban a kortizon szint TERMÉSZETES MÓDON MAGASABB. A szülés után a magasabb kortizon és egyéb hormonok tudják a kismamát éberen tartani, és az anyuka képes felügyelni azokat a lehetséges veszélyeket, melyek a babát érhetik, és szerepet játszanak így a kötődés kialakulásában is. 

A vajúdás és szülés fizikai stressze, az anyasághoz történő hozzászokás stressze és a kevés alvás mind-mind a kortizon szint hosszabb távon való magasan tartását segíti, ami azt jelenti, hogy a szülés utáni fogyás bizony nem egyszerű.

A terhesség alatti hormonháztartás gondoskodik arról, hogy zsírt raktározzon a szervezet, hiszen felkészül arra, hogy szoptassa a babát – elméletben napi 650 extra kalória szükséges a jó minőségű anyatej előállításához.

Ha valaki későn szül, sajnos az is a zsírraktározást segíti. A 30-as éveink közepétől a végéig a szervezet a menopauzára készül. És a legnagyobb paradoxon… amikor egy nő a menopauza felé halad, a test automatikusan ragaszkodni kezd a hasi zsírhoz, mert itt termelődik az ösztrogén. Testünk tudja, hogy az ösztrogén segít a csontritkulás elleni harcban, ezért testünk azt akarja, hogy a zsír maradjon: szervezetünknek a csontritkulás nagyobb fenyegetést jelent, mint a hasi zsír!

A LEGROSSZABB az egészben az, hogy……. a hasi zsírsejtek négyszer annyi kortizon érzékelő receptorral rendelkeznek, mint a test többi részén, azaz ha Ön állandóan túl stresszes, a hasi zsírsejtek könyörögni fognak a kortizonért és a szervezetet arra ösztönzik, hogy a hasi területen zsírt raktározzon!

A mellékvese kéreg mirigyek által termelt legfontosabb stresszhormonok az adrenalin és a kortizon. Abszolút hasznosak, ha bajba kerülünk, de nem annyira jók, amikor modern életvitelünk és stressz szintünk folyamatosan túltermelésre késztet.

Mindkét, a szervezetben keringő hormon növeli az étvágyat és a stresszes személyt arra ösztönzi, hogy egyen – tehát mi követezik! Több szénhidrát és zsír bevitel!

A zsír a test közepe táján rakódik le, mert innen a máj könnyen hozzáfér és energiává alakítja.

A természetes kortizon szint, melyre ahhoz van szükség, hogy reggel felkeljünk és munkába menjünk, a stressz hatására MEGEMELKEDIK. De emellett növelheti az is, ha este túl erős a világítás a házban, vagy a tévénézéssel vagy késő esti munkával túlstimuláljuk magunkat.

A túlzott kortizon termelés kifárasztja a mellékveséket, ezért krónikus fáradtság, fertőzések, mozgásszervi fájdalom és fejfájás jelentkezik.

Ha követjük és betartjuk természetes alvási és pihenési ritmusunkat, a cirkadián ritmust, akkor a mellékvesék pihenhetnek.

A koffein, a cukor, a dohány és az ALACSONY VÉRCUKOR VÉSZHELYZETET idéz elő szervezetünkben és STRESSZT jelez.

 

És mit kezdhetünk mi, profi edzők / egészségügyi szakemberek mindezzel?

 

Amikor elkezdtem edzőként dolgozni, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoztam, nem foglalkoztam a pihenés, a helyreállás fontosságával. Most, 40-es éveimben mindig odafigyelek arra, hogy vendégeim edzésnek része legyen a pihenés és helyreállás időszaka. Az edzések tréning része rövid, 20-30 perc, és mindig jut idő SMR hengeres (foam roller) munkára, egy kis gyógyulásra, 10 perc légzéses meditációra vagy Power Plate masszázsra, ha a vendég nem terhes – úgy távoznak tőlem, hogy tudják, a CSENDESSÉG IS UGYANOLYAN ÉRTÉKKEL BÍR, MINT A MOZGÁS.

  • A terhesség alatt és a szülés utáni közvetlen időszakban a kortizon szint TERMÉSZETES MÓDON MAGASABB. A szülés után a magasabb kortizon és egyéb hormonok tudják a kismamát éberen tartani, és az anyuka képes felügyelni azokat a lehetséges veszélyeket, melyek a babát érhetik, és szerepet játszanak így a kötődés kialakulásában is.
  • A vajúdás és szülés fizikai stressze, az anyasághoz történő hozzászokás stressze és a kevés alvás mind-mind a kortizon szint hosszabb távon való magasan tartását segíti, ami azt jelenti, hogy a szülés utáni fogyás bizony nem egyszerű.
  • A terhesség alatti hormonháztartás gondoskodik arról, hogy zsírt raktározzon a szervezet, hiszen felkészül arra, hogy szoptassa a babát – elméletben napi 650 extra kalória szükséges a jó minőségű anyatej előállításához.
  • Ha valaki későn szül, sajnos az is a zsírraktározást segíti. A 30-as éveink közepétől a végéig a szervezet a menopauzára készül. És a legnagyobb paradoxon… amikor egy nő a menopauza felé halad, a test automatikusan ragaszkodni kezd a hasi zsírhoz, mert itt termelődik az ösztrogén. Testünk tudja, hogy az ösztrogén segít a csontritkulás elleni harcban, ezért testünk azt akarja, hogy a zsír maradjon: szervezetünknek a csontritkulás nagyobb fenyegetést jelent, mint a hasi zsír!
    http://burrelleducation.files.wordpress.com/2012/05/fat-tummy-in-jeans.jpg?w=210
  • A LEGROSSZABB az egészben az, hogy……. a hasi zsírsejtek négyszer annyi kortizon érzékelő receptorral rendelkeznek, mint a test többi részén, azaz ha Ön állandóan túl stresszes, a hasi zsírsejtek könyörögni fognak a kortizonért és a szervezetet arra ösztönzik, hogy a hasi területen zsírt raktározzon!
  • A mellékvese kéreg mirigyek által termelt legfontosabb stresszhormonok az adrenalin és a kortizon. Abszolút hasznosak, ha bajba kerülünk, de nem annyira jók, amikor modern életvitelünk és stressz szintünk folyamatosan túltermelésre késztet.
  • Mindkét, a szervezetben keringő hormon növeli az étvágyat és a stresszes személyt arra ösztönzi, hogy egyen – tehát mi követezik! Több szénhidrát és zsír bevitel!
  • A zsír a test közepe táján rakódik le, mert innen a máj könnyen hozzáfér és energiává alakítja.
  • A természetes kortizon szint, melyre ahhoz van szükség, hogy reggel felkeljünk és munkába menjünk, a stressz hatására MEGEMELKEDIK. De emellett növelheti az is, ha este túl erős a világítás a házban, vagy a tévénézéssel vagy késő esti munkával túlstimuláljuk magunkat.
  • A túlzott kortizon termelés kifárasztja a mellékveséket, ezért krónikus fáradtság, fertőzések, mozgásszervi fájdalom és fejfájás jelentkezik.
  • Ha követjük és betartjuk természetes alvási és pihenési ritmusunkat, a cirkadián ritmust, akkor a mellékvesék pihenhetnek.
  • A koffein, a cukor, a dohány és az ALACSONY VÉRCUKOR VÉSZHELYZETET idéz elő szervezetünkben és STRESSZT jelez.

És mit kezdhetünk mi, profi edzők / egészségügyi szakemberek mindezzel?

  • A terhesség alatt és a szülés utáni közvetlen időszakban a kortizon szint TERMÉSZETES MÓDON MAGASABB. A szülés után a magasabb kortizon és egyéb hormonok tudják a kismamát éberen tartani, és az anyuka képes felügyelni azokat a lehetséges veszélyeket, melyek a babát érhetik, és szerepet játszanak így a kötődés kialakulásában is.
  • A vajúdás és szülés fizikai stressze, az anyasághoz történő hozzászokás stressze és a kevés alvás mind-mind a kortizon szint hosszabb távon való magasan tartását segíti, ami azt jelenti, hogy a szülés utáni fogyás bizony nem egyszerű.
  • A terhesség alatti hormonháztartás gondoskodik arról, hogy zsírt raktározzon a szervezet, hiszen felkészül arra, hogy szoptassa a babát – elméletben napi 650 extra kalória szükséges a jó minőségű anyatej előállításához.
  • Ha valaki későn szül, sajnos az is a zsírraktározást segíti. A 30-as éveink közepétől a végéig a szervezet a menopauzára készül. És a legnagyobb paradoxon… amikor egy nő a menopauza felé halad, a test automatikusan ragaszkodni kezd a hasi zsírhoz, mert itt termelődik az ösztrogén. Testünk tudja, hogy az ösztrogén segít a csontritkulás elleni harcban, ezért testünk azt akarja, hogy a zsír maradjon: szervezetünknek a csontritkulás nagyobb fenyegetést jelent, mint a hasi zsír!
  • A LEGROSSZABB az egészben az, hogy……. a hasi zsírsejtek négyszer annyi kortizon érzékelő receptorral rendelkeznek, mint a test többi részén, azaz ha Ön állandóan túl stresszes, a hasi zsírsejtek könyörögni fognak a kortizonért és a szervezetet arra ösztönzik, hogy a hasi területen zsírt raktározzon!
  • A mellékvese kéreg mirigyek által termelt legfontosabb stresszhormonok az adrenalin és a kortizon. Abszolút hasznosak, ha bajba kerülünk, de nem annyira jók, amikor modern életvitelünk és stressz szintünk folyamatosan túltermelésre késztet.
  • Mindkét, a szervezetben keringő hormon növeli az étvágyat és a stresszes személyt arra ösztönzi, hogy egyen – tehát mi követezik! Több szénhidrát és zsír bevitel!
  • A zsír a test közepe táján rakódik le, mert innen a máj könnyen hozzáfér és energiává alakítja.
  • A természetes kortizon szint, melyre ahhoz van szükség, hogy reggel felkeljünk és munkába menjünk, a stressz hatására MEGEMELKEDIK.  De emellett növelheti az is, ha este túl erős a világítás a házban, vagy a tévénézéssel vagy késő esti munkával túlstimuláljuk magunkat.
  • A túlzott kortizon termelés kifárasztja a mellékveséket, ezért krónikus fáradtság, fertőzések, mozgásszervi fájdalom és fejfájás jelentkezik.
  • Ha követjük és betartjuk természetes alvási és pihenési ritmusunkat, a cirkadián ritmust, akkor a mellékvesék pihenhetnek.
  • A koffein, a cukor, a dohány és az ALACSONY VÉRCUKOR VÉSZHELYZETET idéz elő szervezetünkben és STRESSZT jelez.

És mit kezdhetünk mi, profi edzők / egészségügyi szakemberek mindezzel?

Amikor elkezdtem edzőként dolgozni, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoztam, nem foglalkoztam a pihenés, a helyreállás fontosságával. Most, 40-es éveimben mindig odafigyelek arra, hogy vendégeim edzésnek része legyen a pihenés és helyreállás időszaka. Az edzések tréning része rövid, 20-30 perc, és mindig jut idő SMR hengeres (foam roller) munkára, egy kis gyógyulásra, 10 perc légzéses meditációra  vagy Power Plate masszázsra, ha a vendég nem terhes – úgy távoznak tőlem, hogy tudják, a CSENDESSÉG IS UGYANOLYAN ÉRTÉKKEL BÍR, MINT A MOZGÁS.

Amikor elkezdtem edzőként dolgozni, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoztam, nem foglalkoztam a pihenés, a helyreállás fontosságával. Most, 40-es éveimben mindig odafigyelek arra, hogy vendégeim edzésnek része legyen a pihenés és helyreállás időszaka. Az edzések tréning része rövid, 20-30 perc, és mindig jut idő SMR hengeres (foam roller) munkára, egy kis gyógyulásra, 10 perc légzéses meditációra vagy Power Plate masszázsra, ha a vendég nem terhes – úgy távoznak tőlem, hogy tudják, a CSENDESSÉG IS UGYANOLYAN ÉRTÉKKEL BÍR, MINT A MOZGÁS.

A bejegyzés kategóriája: Power Plate tippek tanácsok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!